Restaurant Day jest to święto kulinarne. Polega ono na tym,  że ludzie wymieniają się umiejętnościami i doświadczeniami kulinarnymi.

Nasz ostatni Restaurant Day odbył się 16.02.2014r. w Świetlicy Podwórkowej przy ul. Pomorskiej 54 pod hasłem „LOS MARISCOS”  czyli owoce morza po hiszpańsku.

Menu do naszej jednodniowej restauracji przygotowali między innymi Pani Kamila, Pani Patrycja i Pan Sylwek – według mnie – ważne osobistości ale też zwykli ludzie. Do naszej akcji dołączyły się również Pani Asia Delbar i Pani Marta Jackowska ze stowarzyszenia ” Przyjaciele Świata”. W menu były do zamówienia dwa zestawy posiłków – na moje oko dość tanie ;)

Dla ciekawszych smaku były również dostępne mule w pomidorach Pani Marty oraz gazpacho z focaccią Pani Joasi. Goście mówili, że najbardziej smakowała im hiszpańska zupa serowa.

menu jpg

Ja Mateusz Budniak wraz z Anią Pajor w tym dniu byliśmy kelnerami – mogę stwierdzić, że to bardzo ciężka praca, obsłużyliśmy aż 30 gości. Możemy się pochwalić, że naszymi gośćmi byli obcokrajowcy z Anglii, Hiszpanii, Francji, Włoch, Armenii i jeszcze innych krajów. Goście wiedzieli o naszej jednodniowej restauracji z wydarzenia utworzonego na FB, ze strony www.restaurantday.org oraz od moich koleżanek i kolegów ze świetlicy.

Koszty przygotowania takiego dnia były bardzo wysokie a zakupy robione przez dwa dni. W tej edycji Restaurand Day chcieliśmy uzbierać pieniążki na nowe doposażenie Świetlicy Podwórkowej. Niestety tym razem nie udało się ani uzbierać pieniędzy na wymarzony cel ani nawet wyjść na zero.

Mimo to uważam że była świetna zabawa ;)

1798283_271378929692933_237861514_n

Zapraszamy na następną edycje już w maju – nie poddamy się !!!

– Mateusz Budniak

 

http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/3334693,restaurant-day-w-swietlicy-podworkowej-w-lodzi-zdjecia,2,8,id,t,sm,sg.html#galeria-material