Międzynarodowe święto jedzenia I edycja w wykonaniu Świetlicy Podwórkowej w SP 111.
Restaurant Day to kulinarne święto współtworzone przez tysiące ludzi,
organizujących i odwiedzających jednodniowe restauracje na całym świecie. Główna
myśl, która przyświeca temu wydarzeniu to przede wszystkim dobra zabawa ale
istotne są też wymiana kulinarnych doświadczeń czy radość z życia lokalnej społeczności.
>>.>. Francja elegancja .<.<<
Francuzi doprowadzili gotowanie do poziomu jednej ze sztuk. Dlatego przez wieki ich
dania królowały na dworach Europy. Teraz królowały również na stołach naszej jednodniowej restauracji.
W przygotowanym przez Świetlicę Podwórkową menu znajdowały się potrawy
rodem z Francji:
Zupa cebulowa
Krem pomidorowy
Gęś piernikowa
Ratatouille
Francuska tarta z łososiem
Tarta z cukinią i pomidorami
Muffinki i Muffiny w rozmaitych odsłonach
Goście nas nie zawiedli, przybyli licznie na nasze zaproszenie. Słyszeliśmy z ich ust same komplementy.
Podsumowując
Operacja restauracja – uważamy za wykonaną na 5+